Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

Drugi o nama

U ovim nas slikovnicama autorica kroz pustolovine galeba Marka vodi i upoznaje s dijelom prirodnih posebnosti Republike Hrvatske. Upoznajemo zaštićena područja vođenjem kroz nacionalne parkove ili parkove prirode u primorskom kraju.
Odabrala je zanimljiv glavni lik, galeba Marka koji leti i upoznaje te krajeve, a nama dočarava svoje susrete i doživljaje u biljnom i životinjskom svijetu određenoga podneblja. Upravo ta personifikacija likova, njihov govor, dijalozi, monolozi, pitanja i pripovijedanje čine originalnost ovih slikovnica.


Svakom će čitatelju / učeniku zanimljiv stil pisanja biti motivacija da zajedno s galebom Markom istražuje i upoznaje prirodne ljepote Republike Hrvatske, floru faunu odabranoga odredišta.


Galeb Marko postaje naš vodič i prijatelj u prvim rečenicama. S povjerenjem prihvaćamo njegovo vođenje i s nestrpljenjem iščekujemo susrete, opise krajolika kojima putuje i dijeljenje spoznaja do kojih je došao.
Zanimljive, i učenicima prihvatljive, ilustracije dopunjuju sadržaj. Mogu se iskoristiti za opisivanje i stvaranje nove priče prema poticaju.


Pohvalno je što se na kraju svake slikovnice nalazi prilog o likovima: njihova imena iz priče, ali i stvarnog biljnog i životinjskog svijeta s kratkim poučnim rečenicama o: staništu, izgledu, hranjenju, rasprostranjenosti, posebnostima…


Posebice pohvaljujem i sažetak s osnovnim podatcima o nacionalnom parku i parku prirode, kroz koji smo putovali s galebom Markom te Bonton za svako odredište. I u tim ćemo rečenicama dobiti podsjetnik i poticaj za razvijanje poštovanja prema prirodnoj, društvenoj i kulturnoj sredini te odgovoran odnos prema okolišu. To će doprinijeti i oblikovanju pozitivnog vrijednosnog odnosa prema živim bićima i prirodi kao cjelini.
Primjenu ove slikovnice vidim u nastavi kao važan metodički artefakt svih predmeta u razrednoj nastavi i ostvarenju postavljenih ishoda za te predmete unutar područja, domena i tema. U nastavi prirode i društva učenici će tijekom poučavanja moći nadopuniti svoja znanja o prirodnim posebnostima Republike Hrvatske. Slikovnice mogu biti poticaj za istraživačku nastavu, projekte i sl.


U nastavi hrvatskoga jezika, uz motivaciju i interpretaciju, one mogu biti poticaj za stvaranje nove priče, pripovijedanje, opisivanje, dramatizaciju, ali i za uvježbavanje jezičnih sadržaja.
Mislim da će svaki učitelj, imajući na umu integracijske – korelacijski sustav, s radošću primijeniti ove slikovnice u osmišljavanju nastavnih sati jer su primjenjive u svim etapama sata.


Pohvalno je što ove slikovnice potiču i znatiželju za otkrivanjem pojava u prirodnoj i društvenoj zajednici te učenicima šire vidike u zajedničkom letu s galebom Markom.


Katarina Franjčec, mag.prim.educ,
ZagrebPodijeli sadržaj: