Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

Novosti

Veličanstvenih dvadeset - Park prirode Vransko jezero

Najave

Na pola puta od Zadra do Šibenika, svega kilometar od mora, smjestilo se naše najveće prirodno jezero – Vransko jezero. Zbog rijetkih, gotovo netaknutih, prirodnih staništa ptica vodarica s izvorima pitke vode, ali i osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti, Vransko jezero s okolnim područjem proglašeno je parkom prirode. Najvrjedniji dio parka je posebni ornitološki rezervat smješten na njegovom sjeverozapadnom dijelu koji je, zbog očuvanosti velikog tršćaka kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti uvršten u listu važnih Europskih područja za ptice (Important Bird Areas in Europe). Na jezeru nalazimo više od 260 vrsta ptica, a broj vodarica na zimovanju iznosi preko 100 000 jedinki. Za veliku pticu vodaricu, čaplju dangubu, koja se nalazi na logu parka, Vransko jezero je jedino gnjezdilište u priobalnom dijelu Hrvatske. Da ne bi bilo zabune, strpljivo i nepomično stajanje ove ptice u plitkoj vodi nije „dangubljenje“ već mudro čekanje slasnog ručka. 

Područje današnjeg parka i okolice, od davnina je bilo važno i za ljude, a tragovi ljudskih aktivnosti stari su oko 3000 godina. U neposrednoj okolici jezera nalaze se ostatci starog grada Vrana – benediktinskog samostana izgrađenog u Srednjem vijeku kojim su se koristili i vitezovi templari, a unutar zidina dugo čuvale insignije – simboli vlasti hrvatskog kraljevstva. O burnoj povijesti na ovim prostorima svjedoči turski han Jusufa Maškovića iz 16. stoljeća, danas rado podsjećena turistička atrakcija.

Blaga klima, plodno tlo i bogatstvo vode oduvijek su privlačili ljude koji su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom. O ljudskim aktivnostima nekad, ali i danas svjedoči mreža suhozida i maslinika, brojne bunje i gomile na području oko jezera, posebice na prostoru Modrava – kopnenoj prevlaci između mora i jezera. Upravo ta tradicijska baština Vranskom jezeru daje posebnu draž.

Što raditi u parku?

- potraži i ti čaplju dangubu, dugonogu vlastelicu ili neku od 260 ostalih ptica jer Vransko jezero je savršeno mjesto za „birdwatching“

- provedi dan u šetnji poučnim stazama 

Naša preporuka je Poučna botanička planinarsko/pješačka staza koja vodi od vidikovca Kamenjak kroz kanjon Mernjača do pristaništa Bašinka te dalje kanjonom Orlja draga natrag do Kamenjaka. Nakon dvosatnog uživanja u prirodi, svakako posjeti kušaonicu na Kamenjaku i uživaj u okusima domaćih proizvoda… s pogledom na Vransko jezero, ali i Kornatsko otočje.

- istraži ga bicikliranjem ili vožnjom kajakom 

- sudjeluj u brojim edukativnim programima i vođenim turama

- testiraj snalažljivost, snagu i okretnost u adrenalinskom parku kod Info centra Crkvine

- okušaj se u sportskom ribolovu (isključivo uz kupljenu dozvolu te uz poštivanje Pravila)

- i još puno toga…

Već ovog vikenda JU PP Vransko jezero vam daje dodatan motiv za dolazak. Za subotu, 14. svibnja se organizira besplatno edukativno vođenje uz promatranje ptica, dok će se u nedjelju 15. svibnja na info centru Prosika u 11:00 sati održati Basna o čaplji i edukativne igre za djecu. Kako se prijaviti potražite na http://www.pp-vransko-jezero.hr/.../ususret-migracijama...

Više informacija o parku možete naći na www.pp-vransko-jezero.hr.

Uživajte u fotografijama i ne dangubite već donesite odluku da ćete ovo proljeće svakako posjetiti ovaj čudesan park. Možda već ovaj vikend. 

Šaljite nam fotografije čaplje dangube, vlastelice ili njenih letećih prijatelja.

Fotografije: Dario Rogić

                      Iva Rogić, JU PP Vransko jezero


Kroz serijal VELIČANSTVENIH DVEDESET upoznat ćemo vas s nacionalnim parkovima i parkovima prirode koje je galeb Marko već posjetio, ali i onima koje će tek posjetiti. Svaki tjedan za vas pripremamo posebne pakete zelenih priča, ponudu koju ćete teško odbiti. 

Sljedeću srijedu u VELIČANSTVENIH DVADESET - Nacionalni park Krka.

Čitajte nas srijedom, a za vikend u posjet veličanstvenom parku. 

Iz kategorije