Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

Novosti

Veličanstvenih dvadeset - Park prirode Telašćica

Najave

Bili ste u Parku prirode Telašćica? Dio vas još ne! E pa vrijeme je za posjet, vjerujte mi (ali i galebu Marku) jer ljepote i posebnosti ovog parka prirode vas neće ostaviti ravnodušnima. Smještenu u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok, uvalu Telašćica, po kojoj je Park dobio ime, mnogi smatraju najsigurnijom, najljepšom i najvećom prirodnom lukom na Jadranu no Park prirode Telašćica je i puno više. Telašćica su tihe i mirne plaže, ali i divlji strmci, tzv. „stene“, koje se uzdižu preko 160 m nad morem i do 90 m u dubinu. Telašćica je koloplet šuma alepskog bora i hrasta crnike, ogoljelog kamenjara te obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima. Fenomen parka je i slano jezero “Mir”, ali i 19 otoka i otočića smještenih unutar uvale i oko nje. Posebnost Telašćice je zanimljiva kopnena flora s preko 500 biljnih vrsta, ali i iznimno bogatstvo podvodnog biljnog i životinjskom svijeta. Ovaj park obiluje i kulturnom i tradicijskom baštinom, svjedocima tisućljetnog suživota čovjeka i prirode. 

Što raditi u parku?

Istraživati park šetnjom ili biciklom 

Ploviti i istraživati ju ili u njoj pronaći sigurno luku 

Uživati u sportovima na vodi (vožnja kajakom i kanuom) ili autonomnom ronjenju 

Okušati se u rekreativnom ribolovu 

Fotografijom "uloviti" sivog sokola ili neku drugu životinju 

USKORO će svoja vrata otvoriti Posjetiteljski centar Grpašćak koji će ponuditi pregršt zanimljivog sadržaja za cijelu obitelj. 

Kad ga posjetiti?

Idealno vrijeme za posjet Parku prirode Telašćica je topliji dio godine (proljeće, ljeto, rana jesen). Moja preporuka je čim prije, možda već ovaj vikend. 

Kako doći do parka i ostale informacije o parku možete pronaći na https://pp-telascica.hr/karta/.


Kroz serijal VELIČANSTVENIH DVEDESET upoznat ćemo vas s nacionalnim parkovima i parkovima prirode koje je galeb Marko već posjetio, ali i onima koje će tek posjetiti. Svaki tjedan za vas pripremamo posebne pakete zelenih priča, ponudu koju ćete teško odbiti. 

Sljedeću srijedu u VELIČANSTVENIH DVADESET - Park prirode Vransko jezero 

Čitajte nas srijedom, a za vikend u posjet veličanstvenom parku. 

Iz kategorije