Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

Novosti

Veličanstvenih dvadeset - Park prirode Biokovo

Najave

Iako se zbog Nebeske šetnice (Sky Walk-a) Park prirode Biokovo našao na TO VISIT listi mnogih znatiželjnika koji bi se okušali u hodanju po prozirnom staklu na visini od 1228 m nad morem, ovaj park pruža puno više.

Jeste li znali da je Biokovo, s vrhom na 1762 m, naša druga najviša planina?! Jeste li znali da na toj planini nalazimo više od 1500 biljnih vrsta među kojima je više od 40 biljnih endema?! Jedan od endema se i naziva biokovsko zvonce.

Jeste li znali da je u biokovskom podzemlju utvrđeno oko 400 jama i špilja, a pretpostavlja se da ih ima oko 1000? Njih oko 200 je do sada istraženo, a u njima je do sada pronađeno više od 200 špiljskih vrsta među kojima je preko 70 endema. Čak 25 špiljskih vrsta nađeno je samo na Biokovu i nigdje drugdje na svijetu. 

Na području Parka prirode Biokovo pronađeno je 509 vrsta leptira među kojima 102 dnevnih i 407 noćnih vrsta. Pronađeno je i 7 vrsta vodozemaca, 21 vrsta gmazova, 117 vrsta ptica te više od 40 vrsta sisavaca. Za svog posjeta Biokovu, upoznao je galeb Marko neke od biokovskih stanara – surog orla Juru, planinskog djetlića Ivića, poskokicu Maricu... iz daljine promatrao spretnu balkansku divokozu… Jedna od ptica koje je tamo sreo, galeb(ica) Ana, postala mu je jako draga… Koga je još upoznao, i što je sve vidio – pročitajte u Marku na Biokovu.

Osim posjeta Nebeskoj šetnici i  istraživanja biljnog i životinjskog svijeta kojim ovo područje obiluje, Park prirode Biokova je idealna lokacija za:

- šetnju poučnim i geološkim stazama,

- slobodno penjanje,

- brdski biciklizam.

Prije polaska, na službenim stranicama Parka prirode Biokovo www.pp-biokovo.hr proučite pravila ponašanja za vrijeme posjeta.

Vjerujem da sam vam dala dovoljno razloga da za skori istraživački posjet Parku prirode Biokovo već ovu nedjelju (jer zbog radova na biokovskoj cesti Park prirode Biokovo ostaje zatvoren za posjećivanje do lipnja osim svake nedjelje kada je posjet moguć u vremenu od 6,00 do 18,00 sati).

Fotografije:

Biokovsko zvonce - Slavo Jakša

Detalj iz kaverne u tunelu sv. Ilija - Ksenija Protrka

Mrežasti krš i Nebeska šetnica - Plamenko Cvitić

Iz kategorije