Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

Pišem...

Zelene priče za zelenije odrastanje

Naših 8 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode ("dvadeset veličanstvenih") područja su iznimnih prirodnih ljepota i vrijednosti, mjesta gotovo savršenog suživota čovjeka i prirode, ali i mjesta u kojima nalazimo mir i zadovoljstvo. U njima se rekreiramo, zabavljamo, okupljamo sa svojim obiteljima i prijateljima… U parkovima učimo o prirodi, o ljubavi i zahvalnosti, istražujemo ju… Parkovi su važni i za ljude koji u kojima žive i rade. Bez parkova mnoga bi mjesta u njihovoj okolici odavna bila napuštena. 

Gotovi svi “parkovi” rade na edukaciji i ulažu velike napore kako bi djecu (ali i odrasle) upoznali s ljepotama i vrijednostima svog područja. Organiziraju različite radionice, škole u prirodi, izdaju slikovnice i bojalice i druge sadržaje za male posjetitelje i djecu koja žive u okolici. Nažalost, djeca iz drugih krajeva ostaju zakinuta za te fantastične sadržaje pojedinog parka, ali i za poznavanje ostalih vrijednih područja Lijepe naše. 

I zato galeb Marko i Zelene priče - „sveparkovske“ priče za svu djecu Lijepe naše, ali i našu djecu diljem svijeta.  

ZELENE PRIČE za prirodoslovnu pismenost

Zelene priče su priče u kojima nas galeb Marko vodi po našim parkovima i upoznaje s njihovim vrijednostima i stanarima. Pišu se uz stručnu podršku djelatnika javnih ustanova koje njima upravljaju jer oni ih poznaju najbolje. U pričama se, tekstom i ilustracijom, opisuju autentični stanari i lokaliteti svakog parka. Svaka priča sadrži i opise stanara koji se u priči pojavljuju, njihovu ilustraciju, ali i fotografiju iz prirode. U priči se nalazi i opis parka koji Marko posjećuje te upute o ponašanju za vrijeme posjeta parku. Kako bi bile prilagođene dobi, u njihovoj izradi sudjeluju i stručnjaci s područja odgoja i obrazovanja.

Svaka od priča je priča iz jednog parka, edukativna je i zabavna, a kao takva je i svojevrsna (galeb Markova) pozivnica u taj park. Ako prihvatiš poziv i posjetiš park, još bolje ga upoznaš, zavoliš i poštuješ. A kad volimo, čuvamo, zar ne!

Od brojnih roditelja, baka i djedova, pristižu čestitke na zelenim pričama jer su njihove mališane približile čitanju. Iako mi je prvotna namjera bila upoznati ih s našim parkovima, ova vrijednost zelenih priča mi se čini jednako važna. Spoznaja da u ovo digitalno doba našu djecu ipak zanima čitanje te da ih zelene priče uspješno odvlače od ekrana i mobitela, čini me sretnom i ispunjenom. Sigurna sam da je dijete s knjigom u ruci prizor koji kod svakog roditelja izaziva zadovoljstvo. Kad im sami ne možemo dati vremena koliko bismo htjeli, umiruje spoznaja da slobodno vrijeme provode kvalitetnije, u miru, daleko od ekrana, s knjigom.

Da, djeca rado čitaju galeba Marka, djeca s Markom putuju čitajući, a što mi je posebno drago, zelene priče kod njih bude znatiželju i vode ih u parkove, u potragu za svim tim parkovskim ljepotama i stanarima. Sve češće pristižu obiteljske fotografije iz parkova u koje su ih zelene priče odvele. A znamo koliko je boravak u prirodi važan za zdravije odrastanje.

ZELENE PRIČE za kvalitetnije odrastanje - kako to divno zvuči. Dodatna motivacija za nastavak zajedničkog putovanja po parkovima Hrvatske.

U sljedećem blogu: Kako nastaju zelene priče?

Iz kategorije