Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

Moja priča

Martina Markov

Biografija

Martina Markov | Moja priča

Od najranijih dana gajim ljubav prema prirodi, posebice prema moru. Iako sam odrasla u Šibeniku, kao dijete sam svaki vikend i ljetne praznike provodila u raju, u Murteru, u zelenom, plavom i žutom okruženju, s pogledom na rasute bisere – Kornatsko otočje. Zaljubljena u njegove boje, zvukove i mirise, nakon završetka studija biologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu odlučujem se život na tom rajskom otoku.

U želji da zajednici poklonim dio sebe, osnivam udrugu Argonauta s kojom pokrećem prve projekte usmjerene zaštiti prirode i okoliša na otoku Murteru i na Kornatima. Sad već davne 2008. godine, zbog ozlijeđene morske kornjače, koja je, spletom okolnosti, Uskršnje praznike provela u mom domu, a koju je moj sin, tada petogodišnjak, nazvao Leonardo, u meni se „dogodila“ spisateljica. Tada je nastala moja prva priča, Priča o Leonardu, nedugo zatim druga i treća priča, Bepo i Kantica i Leonardo i prijatelji. Iako me pisanje i tada ispunjavalo, ono je bilo samo hobi. Kao doktorica prirodnih znanosti, kreativno pisanje sam zamijenila onim stručnim i znanstvenim, a ljubav prema moru i Kornatima njegovala kao biologinja u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Kornati“ sve do 2019. godine kada je želja za slobodom i kreativnim izražavanjem pobijedila sigurnost i monotoniju.

Beskrajno je zadovoljstvo svoje znanje i iskustvo prevesti na dječji jezik i prenijeti im svu tu ljubav i vezanost za prirodu. Biti spisateljica za djecu je najljepši posao koji sam mogla poželjeti. Divan je osjećaj „biti galeb Marko i morska kornjača Leonardo“, obilaziti naše parkove, diviti se njihovoj ljepoti i sve to prenositi upravo djeci.

Prvotno unutar obiteljske tvrtke, a od travnja 2021. godine unutar vlastite tvrtke Eco Edu Media d.o.o., radim na edukaciji o zaštiti prirode i promociji naših zaštićenih područja. Kao biologinja koja piše, razvijam edukativne programe za velike i male i stvaram zelene priče… Glavni lik mojih priča je galeb Marko, druželjubiv, pustolovan i znatiželjan galeb koji nas upoznaje s našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. O njegovim pustolovinama po parkovima Hrvatske svjedoče zelene priče:

 1. (2019) Martina Markov: Marko u Telašćici
 2. (2019) Martina Markov: Marko na Vranskom jezeru
 3. (2019) Martina Markov: Marko na Krki
 4. (2020) Martina Markov: Marko na Biokovu
 5. (2020) Martina Markov: Marko na Mljetu
 6. (2020) Martina Markov: Marko na Lastovskom otočju
 7. (2020) Martina Markov: Naša slikovnica
 8. (2021) Martina Markov: Marko u Paklenici
 9. (2021) Martina Markov: Marko na Sjevernom Velebitu
 10. (2021) Martina Markov: Marko na Učki
 11. (2021) Martina Markov: Marko na Uške
 12. (2021) Martina Markov: Marko na Brijunima

Kornatsko otočje i dalje zauzima posebno mjesto u mom srcu i kreativnom izražavanju. Edukativnim zelenim pričama iz Kornata posvećen je serijal Čudesni svijet Kornatskog otočja, a do sada su objavljeni sljedeći naslovi:

 1. (2019) Martina Markov: Prijateljstvo iz morskih dubina
 2. (2020) Martina Markov: Bepo i Kantica - novo izdanje
 3. (2021) Martina Markov Podvinski, Sanja Drakulić Priča o Leonardu - dopunjeno izdanje
 4. (2021) Martina Markov: Prijateljstvo iz morskih dubina - dopunjeno izdanje


Od studenog 2021. članica sam Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca.